On hankalaa huomata ja tunnistaa kiusaaminen. Etenkin mikäli olet itse esihenkilö. Se alkaa siitä pienestä ulkopuolisuuden tunteesta. Möykystä vatsassa. Siitä kun täysi puheensorina huoneessa keskeytyy kun astut tilaan. Teamsin taukoamaton naputus. Sinulle ei toivotella hyvää viikonloppua tai kysellä miten loma meni. Sinulta ei kysytä
mitään henkilökohtaista etkä viimein oma-aloitteisesti kerrokaan. Koska se ei ketään kiinnosta. 
 
Siitä se jatkaa matkaansa siihen, että alat epäillä ammattitaitoasi. Jos teet tai sanot jotain väärin, tehdään se sinulle ja esihenkilöllesi tiettäväksi suurella sähköpostijakelulla. Mokasit. Et osaa. Tämähän me jo tiedettiin.  
 
Henkilöstökyselyistä muodostui pian painajainen. Monta kertaa vuodessa pelonsekaiset viikot. Mitä tällä kertaa. Olen kerta toisensa jälkeen ihmeissäni kuinka kauheita asioita ihmiset voivat toisistaan kirjoittaa. Työelämässä. Olen lukenut sellaisia palautteita itsestäni, että sain elinikäiset arvet. Palautteita, jotka eivät millään tavalla liity työhön tai osaamiseeni vaan henkilökohtaisuuksia persoonastani, ulkonäöstäni, olemuksestani. Kaikesta mitä kuvitella saattaa. On jopa toivottu, että pidettäisiin tilaisuus, jossa esihenkilöä saataisiin avoimesti haukkua ilman että hän saisi puolustautua eikä hänen tunteistaan saisi välittää. Ainoastaan kuunnella. 
 
Kiusatun esihenkilön tulee olla todella ” kova luu ” ettei anna tällaisten syytöksien vaikuttaa ja usko kiusattuun säilyy. Ryhmäpaine on uskomattoman tehokas väline ja valitettavasti, ellei kiusattu saa tarpeekseen ja lähde itse, saattaa myös esihenkilön usko kiusattuun loppua. Asia vie kaikkien energiaa ja tehokkuutta ja on asiana epämiellyttävä ja vaikuttaa pahimmillaan myös yrityksen tulokseen. Voi myös käydä niin, että myös kiusatun esihenkilö kääntyy kiusattua vastaan. Silloin alkaa kiusatun lähtölaskenta. Tavalla tai toisella.
 
On myös tapauksia, joissa kiusatusta tehdään kiusaaja. Onnistuu yllättävän helposti. Erityisesti jos on kyse esihenkilöstä. On hämmentävää kuinka esihenkilön kiusaamiseen ei puututa ja kuinka vaikeaa se on tunnistaa, mutta jos työntekijä tai kaksi tekee tämän esihenkilölle, silloin käynnistetään valon nopeudella prosessit.